Üniversitede nasıl başarılı olunur?
Üniversite, liseye göre daha zordur. Zor da olsa herkes başarılı olmak ister. Başarıdan kastımız ise sadece mezun olmak değildir. “Üniversitede nasıl başarılı olunur?” dediğiniz zaman, ufkunuzu daha da açmalısınız.
Vizeler ve finaller sizin sadece bilginizi ölçer. Ders sonrası üstünde durmazsanız, o bilgi uçup gider. Mezuniyet belgesi ise bitirdiğinizin kanıtıdır. Peki ya sonra? Üniversite, sonrası için vardır.
Üniversitede görev alan akademisyenler ellerinden geldiğince yönlendiriyorlar. Bazen büyük katkı yapacak akademisyen, ikinci veya son sınıfta öğrencilerin karşısına çıkabiliyor. Kısacası bilinçlendirme konusunda büyük bir eksiklik olduğunu düşünüyorum. Çünkü üniversite hayatım boyunca hem başlarda kendimde hem de diğer öğrencilerde ufuk eksikliğini gördüm. Bu konu hakkında yazmam gerekiyordu. Yeni kayıt yapacak üniversite öğrencilerinin bilinçli olarak gitmesini istiyorum. Yazımı bundan dolayı yazıyorum.
Edindiğim tecrübelerle üniversitede nasıl başarılı olunur ipuçlarını sizlere aktaracağım.
Hedeflenen başarı
Başarıdan kastımızı ilk ortaya koyalım. Amacımız sadece üniversite derslerinden geçmek değil. Çok çalışıp bölüm birincisi olmanızı isterim yanlış anlamayın. Daha da açayım.
Üniversitede nasıl başarılı olunur sorumuzu bir bütün olarak düşünmeliyiz. Zamanımızı doğru kullanarak, en verimli şekilde geçirmeliyiz. Geleceğe odaklanmalı ve ileride en iyisi olma hedefini benimsemeliyiz. Peki ama üniversitede ne yapacağız?
“Başarı için gereken 4 alışkanlık” başlıklı yazı paylaşmıştım. Orada genel olarak eğitim hayatını ele almıştım. Şimdi ise sadece üniversiteye odaklandım. Yazımda paylaştığım 4 madde var. Bu maddeler; yazma alışkanlığı, ufku açma alışkanlığı, sosyalleşme alışkanlığı ve program yapma alışkanlığı. Üniversiteye bu 4’üne sahip olarak başlamalısınız. Yazımı okumanızı tavsiye ederim.
Başarı için neler yapmalıyız?
Sadece, “Oturun ve ders çalışın.” dersem, zamanınızı verimli kullanmanızı sağlayamam. Tabii ki ders çalışacaksınız. Sınavlardan yüksek notlar alacaksınız. Çalışmayı son hafta yapmayacaksınız. Dönemin başında başlayacaksınız. Tekrar edeceksiniz. Evet, bunlar hepimizin bildiği şeyler. Şimdi biraz ufkunuzu açayım. Daha verimli geçirmeniz için neler yapacağınızı söyleyeyim.
1.Mutlu olun
Akademisyenimiz Merve hocama yazım hakkında bilgi verdim. Bu konudaki düşüncelerini öğrenmek istediğimi söyledim. Son olarak ise, “Bir cümlelik tavsiyeniz olsa ne söylerdiniz?” diye sordum. Bana, “Sevdiğiniz işi yapın.” cevabını verdi.
Sohbetimizin başlarında Merve hocam, “Mutlu insan başarılı insandır.” cümlesini kurdu. Ardından, “Üniversiteye gelmeden önce kendinizi tanıyın. Hangi bölümü daha çok istediğinizi bilin. Severseniz başarılı olursunuz.” dedi.
Hazırlık olmadan 4 yılınızı seçtiğiniz bölümde geçireceksiniz. Ardından alanınızdan para kazanacaksınız. Keyif almazsanız ve mutlu olmazsanız, diğer maddeler sizler için gereksiz olacaktır. En iyisi olma hedefi daha başlamadan bitecektir. Bu yüzden en çok yapmak istediğinizde uzmanlaşın. Tek bir hedef seçin. O da sizi en mutlu edecek olsun.
2.Girişken olun
Topluluk önünde ya da bireysel konuşabilmek önemlidir. İş hayatına başladığınızda çekingen olmamanız gerekir. Girişken olabilmelisiniz. Bunu üniversitede aşabilmelisiniz.
Bu konuda en iyi fırsat derse katılımdır. Derste söz isteyerek, soru sorarak veya cevaplayarak bu cesareti sağlayabilirsiniz. Hocanız soru sorup cevaplamanız için adınızı söylediğinde eğer cevabı bilmiyorsanız, susmak yerine, “Hocam ben bunu cevaplayamayacağım.” deyin. Yani susmayın.
Girişkenliği topluluklara katılıp, aktif rol oynayarak da gerçekleştirebilirsiniz. Toplulukların sadece bu avantajı yoktur. Bu da bizi ikinci maddeye getiriyor.
3.Topluluklara katılın
Üniversite toplulukları dönemin başında stant açarlar. İlginizi çeken topluluğa katılın. İnsanlarla kaynaşmanın yanı sıra, takım çalışması yaparsınız. Ayrıca bir aktiviteniz de olur.
İş hayatında takım çalışmaları yapacaksınız. Uyumlu olmayı öğrenmeniz gerekir. CV’nize topluluğunuzu veya topluluklarınızı yazdığınızda ve yaptıklarınızı anlattığınızda, takım oyuncusu olduğunuzu göreceklerdir. Kısaca iş hayatında avantajı vardır.
Ayrıca yeni insanlar tanımanıza yardımcı olacak. Başarılı insanları ne kadar çok tanırsanız, gelecekte sizin avantajınıza olacaktır. Bu da sizin network ağınızı genişletmeniz anlamına geliyor.
4.Network yapın
Network, iş hayatında birbirlerine fayda sağlayan ve sağlayacak kişilerin oluşturduğu ağdır.
Üniversitede sosyal bir ağ yapmak önemlidir. Az önce dediğim gibi, “Başarılı insanları ne kadar çok tanırsanız, gelecekte sizin avantajınıza olacaktır.” bunu unutmayın! İlk olarak yakın çevre olarak düşünelim. Yakın arkadaşlarınız çalışkansa siz de öyle olursunuz. Derslerinizde ve gelecekte başarılı olursunuz.
Yakın arkadaşlarınız haricinde, topluluklarda veya başka sosyal aktivitelerde insanlarla tanışın. İçlerinde başarılı olacağını düşündüğünüz insanlarla iletişimde olmaya özen gösterin. Aynı hedefte olduğunuz insanları tanıyın. Akademisyenlerinizle iletişim halinde olun. Gelecekte ne yapmak istiyorsanız, o alanda iş insanları, müdürler ve çalışanlarla tanışın ve takip edin. Doğru ve başarılı kişilerden oluşan network ağınız olsun.
Bunu en iyi LinkedIn platformunda yapabilirsiniz. LinkedIn, network yapabilmek için kurulmuş sosyal medya platformudur. Üniversite haricinde diğer başarılı kişilerle buradan etkileşimde olabilirsiniz.
LinkedIn haricinde konferanslara katılarak, konuşmacılarla tanışıp kendinizi ve hedeflerinizi anlatabilirsiniz.
Network ağı iş hayatına girebilmenizi kolaylaştırmanın haricinde, sizin ufkunuzu da açar. Başarılı kişilerle sohbet edin. Onların tecrübelerini dinleyin. Birçok değerli bilgi kazanırsınız.
5.Bilgiye erişin
Bir diğer konu da bilgi. Bilgi çok önemlidir. Her şeyi bilemeyiz ama çok para kazanmak istiyorsanız, alanınızla ilgili gerekli bilgileri kendinize şimdiden yüklemeniz gerekiyor.
İktisatta bir orantı vardır. Bir şeyden ne kadar çok varsa değeri düşer. Artık herkes üniversite mezunu. Mezuniyetin niteliği eskisi gibi değil. Derslerde bilginin bir bölümü öğretiliyor. Diğerlerinden farkınız olması için, kendinizi ders saatlerinden ayrı olarak da alanınızda geliştirebilmelisiniz.
Gelişim için alanınız hakkında daha fazla kitap okuyun. Eğitimlere ve seminerlere katılın. Sertifikalarınız olsun. Üniversite dersleri sizin için yeterli olmamalı. Yoksa diğerlerinden farkınız olmaz. İş hayatında bir adım önde olamazsınız.
Alanınızda kullanılan bir program varsa öğrenin. İngilizcenizi geliştirin. Farklı yabancı dilleri de öğrenin. Herkes İngilizce biliyorsa, diğer bir yabancı dil ile artınız olsun. Hangi dili öğreneceğiniz size kalmış. Kendinize, “Hangi yabancı dili de öğrenirsem kendime iş fırsatı yaratabilirim?” sorusunu sorun.
6.Aktiviteye sahip olun
Merve hocam, kafanızı dağıtabileceğiniz bir hobinizin olmasının iyi olacağını söyledi.
Hobi edinmek, gelişim sürecinde ve iş hayatında günlük rutininiz sonrası kalan vakitlerinizi güzel geçirmenizi sağlar. Stresten uzaklaştırır. Ayrıca yeni insanlar tanıyabilirsiniz.
CV içeriğinde hobi kısmı olduğunu hatırlatmak isterim.
7.Devamlılık sağlayın
Üniversite bitince gelişim de bitmiyor. En iyisi olmak için devamlı gelişmeniz gerekecek. Bir sınırı yoktur. Bunun farkında olun.
Eksik olduğunuz kısımlarınızı iyileştirin. Almadığınız eğitimleri alın. Geçmişte aldığınız kurs bilginizi eksik hissediyorsanız yine alın. Dünyayı takip ederek, alanınızdaki son gelişmeleri öğrenin. Yabancı dil için de bu kadar yeterli demeyin. Zaten dil öğrenmek de belli bir süreyi kapsamaz. Ayrıca lisans sonrası yüksek lisans yaparsanız, sizin için avantaj olur.
Devamlı yükselin.
Geleceği düşünmek
Vizeler ve finaller bilgiyi ölçmek için varlar. Sınavlar ile sadece üniversiteyi bitirebilirsiniz. Üniversite de başarı kriterinin sınavlar olmadığını anlatmaya çalıştım. Kriter, mezun olunca donanımlı olmaktır. İlk bunun farkında olun.
Üniversiteler geleceğiniz için vardır. Bu yüzden geleceği düşünün. “Sınavlardan geçeyim mezun olayım yeterli.” demeyin.
Şirketler donanımlı ve daha çok para kazandıran insanlarla çalışmak isterler. Kendini geliştirmemiş insan, şirketler için zaman ve maliyet kaybıdır. Bu yüzden donanımlı olmalısınız. Sadece alanınızda en iyisi olmak için çabalamalısınız. Adınızı duyurabilmelisiniz. Talep eden değil, talep edilen olmalısınız.
Alanınızda en iyisi olma yolunda ilerlediğinizde ve gelecekte en iyisi olduğunuzda, şirketler sizinle çalışmak isteyecektir. Bunun sonucunda ise maaşınız da yüksek olacaktır.
Ülkemizde iş bulamama sadece çalışan kaynaklı değildir. Birçok nedeni vardır. Sadece çalışan açısından bakarsak, nedenlerden ikisi nitelik ve network eksikliğidir. İkisinden biri eksik olunca iş bulma zor olabiliyor. Nitelik ve networkunuzu birleştirerek, iş bulma olasılığınızı artırabilirsiniz. İkisini de üniversitede yapabilmelisiniz. Sizler için daha iyi olacak. Geriye sadece birleştirmek kalacak.
Üniversiteye yeni başlayacaklar, umarım dediklerimi uygular. Şimdiden başarılar dilerim. Başlamış olanlar için ise geç değil.
Unutmayın! Gelişim yaşam boyu devam eden bir süreçtir.
“Başarılı bir eğitim hayatı nasıl olur?” başlıklı yazım için başlığa veya aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz. Link: https://www.girisimgelisim.com/?p=545
“Başarı için gereken 4 alışkanlık” başlıklı yazım için başlığa veya aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz. Link: https://www.girisimgelisim.com/?p=578