Warren Buffett Olmak / Becoming Warren Buffett belgeseli
“Yatırım yapmanın 2 kuralı var. Kural 1: Asla para kaybetme. Kural 2: Birinci kuralı unutma.” Warren Buffett
Kendini geliştirebilmen için daha fazla okumalı, görmeli, dinlemeli ve gezmelisin. Tabii kendi alanında yoğunlaşırsan başarıya ulaşırsın. Yani kendi alanında kitaplar okumalısın. Ara ara hoşuna giden türde de okuyabilirsin. Başka tür kitaplar da birçok şey öğretir. Sadece kitap değil, film izle, belgesel izle ve podcast dinle.
Başarmış kişileri dinlemeliyiz. Tecrübelerine kulak vermeliyiz. Onlardan ilham alabilmeliyiz. Zaten başarı durup dururken gelmez. Bilgimizi genişletmemize bağlıdır. Tıpkı Warren Buffett gibi. Dünyanın en zengin ve başarılı yatırımcılarından biri gibi.
Milyarder nasıl olunur? Cevap üstteki paragraflarda. Ben ise bugün size hedefe ulaşmak için bir araç sunacağım. Bir belgesel. Warren Buffett olmak. Orijinal dilinde Becoming Warren Buffett belgeseli. Ünlü milyarder ve hisse senedi yatırımcısının yaşamını ve kariyerini konu alıyor. Kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim. Özellikle hisse senedi yatırımı yapmayı sevenler için ders niteliğindedir.
Belgesele geçmeden önce biraz spoiler vereceğim. Önemli bulduğum noktalardan çok kısa bahsedeceğim.
Warren Buffett
Hisse senedi yatırımcısı ve iş insanıdır. En başarılı yatırımcılardan biridir. Başarısı onu milyarder yapmıştır. Merkezi Amerika’da bulunan Berkshire Hathaway adlı holdingin CEO’su ve en büyük hissedarıdır. Berkshire Hathaway, günümüzde dünyanın en büyük holdingleri arasındadır.
Buffett iş hayatına çok küçük yaşta başlamış. En büyük hayali de zengin olmakmış. Matematiği seven, rekabetçi ve çok okuyan birisi. Çevresindekiler Buffett için, “Dâhi ve zeki” diyor.
İşini seviyor. Zaten yaptığın işi sevmezsen başarılı olamazsın. Keyif alman gerekiyor. Buffett, işine bir oyun gibi bakıyor. Sayıları seviyor ve keyif alıyor. Bu oyun alanı ise herkese açık. Nakiti olan herkes hisse senedi yatırımlarına katılabilir. Başarı ise çok okumaya ve takip etmeye bağlıdır. Buffett, oyunda başarılı bir oyuncu.
Warren Buffett’in eğitim hayatı
Pennsylvania Üniversitesi’ne başladı ama Nebraska’ya dönmek zorunda kaldı. Nebraska-Lincoln Üniversitesi’ne transfer oldu. 3 yılda mezun olup, lisans diplomasını aldı.
Yüksek lisans için Harvard Business School’a kabul edilmedi. Buffett, “Bu başıma gelen en iyi şey oldu.” der. Çünkü Columbia Business School’a gitti. Orada, “Profesyonel hayatımı şekillendirdi.” diye bahsettiği akıl hocası Benjamin Graham’dan ders aldı. Burada bir parantez açacağım. Benjamin Graham’ın Akıllı Yatırımcı kitabını okumanızı tavsiye ederim. Özellikle hisse senedi alıp satan kişiler kesinlikle okumalı.
Harvard Business School’a kabul edilmedi kısmına geri dönmek istiyorum. Çünkü açıklamasında ufak bir detay var. Warren Buffett, “Bu başıma gelen en iyi şey oldu. O yaz sonrası kataloğa bakıyordum. Katalogda hocalık yapan kişilerin isimleri vardı. Biri Graham, diğeri ise Dadd. İkisinin de yazdığı kitabı okumuştum.” diyor. Dikkatinizi çekerim, kitap okuması Buffett’in hayatını etkiliyor. Çünkü akıl hocası olan Benjamin Graham’dan ders alabiliyor. Kitabını okumasa nasıl tanıyabilirdi ki?
Buffett’in Graham için, “Benjamin Graham olağanüstü bir öğretmendi. 400’lük vuruş yapan bir dosttan beyzbol öğrenmek gibiydi. Bu gerçekten profesyonel hayatımı şekillendirdi.” der.
Warren Buffett belgeseli
Warren Buffett Olmak ya da orijinal dilinde Becoming Warren Buffett, 2017 yapımı belgeseldir. Amerikalı milyarderin hayatını ve kariyerini konu alıyor.
Belgeselden ufak alıntıları sizinle paylaştım. Daha fazla detaya girmeyeceğim. İzlemeniz için videoyu paylaşıyorum. İzledikten sonra da düşüncelerinizi yorum kısmına yazarak siz de benimle paylaşın. İyi seyirler.
Son söz: Eğitimin önemi
Ders niteliğinde bir belgesel. Ben bu belgeseli notlar alarak izledim. Önemli bulduğum noktası ise eğitim. Tabii kişiliğin de önemli olduğunu vurgulamam gerekiyor.
Warren Buffett dünyanın en başarılı yatırımcılarından biri. Şu anki konumu da şans eseri değil. Kitap okuması ve eğitimi başarısını getiren noktalar. Eğitimin önemine ve kişinin kendini devamlı geliştirmesine güzel bir örnek. Kilit noktası ise sayıları sevmesi ve keyif aldığı alanda yoğunlaşması.
Üniversitenin de amacı zaten kişinin kendini sevdiği alanda geliştirmesidir. Ayrıca başarılı bir akıl hocasından ders almak da önemli. Warren Buffett’in Benjamin Graham’dan ders alması gibi.
Eğitimi hafife almayın arkadaşlar. Eğer çok başarılı olmak istiyorsanız eğitim size çok lazım olacak. Eğitimsiz de bir yerlere gelebilirsiniz ama bir sınırınız olur. Karşınıza çıkacak problemleri de çözebilmeniz gerekecek. Ayrıca eğitim alan ve kendini devamlı geliştiren kişiler sizi her zaman geçecektir. En iyisi olmak istiyorsanız, kendinizi her zaman geliştirin.
Diğer bir yazım da ilginizi çekebilir. Ama önce belgesel hakkındaki düşüncelerinizi yorum kısmına yazarak benimle paylaşın. Ayrıca yatırımla ve hisse senediyle ne derece ilgileniyorsunuz, eğitim alıyor musunuz merak ediyorum.