Girişim,  Girişimcilik,  Kategoriler

İşletme açmak için ne gerekli?

Çoğu insan, “Bir kafe açayım ve işleteyim.” der. Bazıları ise kendi mesleğini yapmak ister. Kişiden kişiye göre değişen bir durumdur. Biraz da insanların risk alabilme isteğine bağlıdır.

İşletme sahibi olmak, bağımsızlık kazanmak demektir. Birilerine bağımlı olmadan ve sabit ücret almadan çalışabilmek demektir.

Hangi işi yapacağı ise bilgiye dayalıdır. Bilgi, işletme açmak için ne gerekli sorusunun ilk cevabıdır. Bilgi eksikliğinden dolayı birçok işletme çok fazla dayanamamaktadır. Bilgiyi iyi kullanan işletmeler ise çok uzun ömürlü olmaktadırlar.

Bu yazımda bir işletme için bilginin temel olduğunu okuyacaksınız. Bilginin ne kadar önemli olduğunu ve diğer cevapları nasıl kapladığını göreceksiniz. Sizler için bu konuyu biraz açıp, işletme açmak isteyenlere yardımcı olacağım. Bilginin farkındalığını anladığınızda ise sizin işletmeleriniz de uzun ömrü olacaktır.

İşletme nedir?

İşletme, insanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla açılan ve kâr amacı güden kuruluştur.

İşletme sahibi gerekli bilgi birikimi ile sermayesini birleştirir. Üretim veya alım satım ile pazarlama yapar. Bunun karşılığında ise para kazanır.

İşletme için gerekli olanlar

İşletme açmak için gerekli fonksiyonlar vardır. Bunlar;

1.Bilgi

En öncelikli ve temel olanı bilgidir. Bilgiyi, işletmenin beyni olarak düşünebiliriz.

İş kurmak istiyorsunuz ama ne iş yapacağınızı bilmiyorsunuz. En basit örneği budur. İlk önce insanların ihtiyaçlarını bilmelisiniz. Ürününüze olan talebi öğrenmek için pazar araştırması yapmalısınız. Sonra gerekli sermaye ve işletme ihtiyaçlarını belirlemelisiniz. Sonucunda kâr edip edemeyeceğinizi hesaplamalısınız. Bunları fizibilite araştırması ile yaparız. Bunları hesapladıktan sonra bu iş hakkında fikrimiz yoksa ilk öğrenmeliyiz. Çünkü bilmediğimiz işe girişmemeliyiz. Kısaca işletmemiz hakkında her türlü bilgiye sahip olmalıyız.

Bilgi sadece başlangıçta gerekli değildir. İşletmenin finansmanı, yönetilmesi ve ürünlerin pazarlanabilmesi için gerekli bilgilere de ihtiyaç vardır.

Bilginin önemine dair kısa bir hikaye anlatayım. İngiliz girişimci, Arabistan’da halı satmak ister. Oraya giderek Arap halkına anket yapar. Sorularından bazıları, “Halı alır mısınız?” ve “hangi rengi daha çok seversiniz?” dir. Araplar bu sorulara, “Alırım” ve “Yeşil” diyerek cevap verirler. Bunun üzerine İngiliz girişimci, hemen yeşil renkte halı üretimine başlar. Ürettikten sonra Arabistan pazarına sunar. Günler geçmesine rağmen kimsenin almadığını görür. Bunun sebebini merak eden İngiliz, Arabistan’da tanıştığı arkadaşına, “Araplar, yeşil rengi sevmesine ve halı almasına rağmen, neden benim halılarımı almıyorlar?” diye sorar. Arkadaşı ise, “Yeşil, Araplar için kutsal renktir, bu yüzden üzerine basmazlar.” diyerek cevap verir.

2.Sermaye

Sermaye olmadan işletme açamayız. Yasal izinler, ilk ürünü almak veya üretmek ve gerekli temel ihtiyaçlar için sermayeye ihtiyaç vardır. Kısaca başlangıç yapabilmemiz, yeterli paraya sahip olmamıza bağlıdır.

3.Yasal işlemler

İşletmenin faaliyete geçebilmesi için gerekli izinleri alması gerekir. Bunun için gerekli belgeleri hazırlamalıdır. Hazırladığı belgeleri vergi dairesine, belediyeye, ticaret odasına ve esnaf ve sanatkarlar odasına vermelidir.

4.Müşteriler

Bilgi işletmenin beyni ise müşteriler de kalbidir. İşletmenin varlığı ve uzun ömürlü olması müşterilere bağlıdır. İşletme müşterisi olmadan para kazanamaz. Para kazanmaz ise işletme amacına ulaşmış olamaz. Böylece yaşamı sona erer.

Her zaman müşteriyi öncelik almalısınız. Müşterilerin ihtiyaçlarına göre ürün veya hizmet üretmeli ve satmalısınız.

5.Ürün veya hizmet

İşletmenin para kazanabilmesi için para karşılığı vereceği ürün veya hizmeti olmalıdır. İnsanların hangi ihtiyaçları varsa o ihtiyaç tespit edilmelidir. Talebe göre de ürün veya hizmet sunulmalıdır.

Ne yapmalıyız?

Hangi işi yaparsak yapalım, yeterli bilgiye sahip değilsek başlamamalıyız. Çünkü işletmeler bilgisizlikten batar. Yanlış işe girer, iş hakkında fikri olmaz, finansal bilgisi olmaz, müşterileri bilmez. Bu tarz benzer fonksiyonlar işletmelerin ömrünü kısa tutar. Tabii ki piyasada oluşan krizler de etki eder. Bu krizde de nasıl davranılması gerektiğini bilmelidir. Aslında her şey bilgi kavramına çıkmaktadır.

İyi hesaplamayla gerekli sermayeyi bilmek gerekir. Sermayeyi nasıl kullanacağımızı ve nasıl finansman sağlayacağımızı hesaplamalı, işletmenin mali durumunu bilmeliyiz. Yasal işlemler için neler yapılması gerektiği hakkında bilgi sahibi olmalıyız. Müşterileri tanımalıyız. Ne talep ettiklerini bilmeliyiz. Sattığımız ürün ve hizmetimiz hakkında fikir sahibi olmalıyız. Zor durumlarda etkili olabilmeliyiz.

İşletmemiz için gerekli bilgileri bilirsek, geleceği rahat bir şekilde görebiliriz. Geleceğini göremeyen işletmelerin ömrü kısa olur.

İşletme açmak için ne gerekli sorusunun cevabı için, sadece dükkan ve para gibi cevaplar beklediniz belki. Ben daha çok en temele inerek, en basit olanın en gözden kaçan olduğunu hatırlatmak istedim. Çünkü bilgi olmadan hiçbiri olamaz.

Son olarak da her zaman yeni bilgilerin olduğunu hatırlatmak isterim. Hangi işi yaparsanız yapın, öğrenmeye açık olmalısınız. Yenilikleri takip etmelisiniz. Diğer işletmelerden geri kalmamalısınız.

İşletmemizin uzun süre hayatta kalmasını nasıl sağlarız?” başlıklı yazıma, başlığa veya aşağıdaki linke tıklayarak okuyabilirsiniz.

Link: https://www.girisimgelisim.com/isletmenin-uzun-sure-hayatta-kalmasini-saglamak/

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir