Genel,  Kategoriler

Evrenin en net fotoğrafını çeken James Webb Uzay Teleskobu

Geçmiş zamandan beri evreni keşfetmek istemekteyiz. Gökyüzünde neler olduğunu ve dünyamız gibi başka bir gezegende de yaşamın olup olmadığını her zaman merak etmekteyiz. Cevaplar için çalışmalar yapılmış, yapılmaya devam ediliyor ve gözlemevleri inşa edilmiş, yenileri de inşa ediliyor.

Uzay araçları üretilmiş, roketler geliştirilmiş. Küçük teleskoplar yetmemiş büyük teleskoplar kurulmuş. Geliştirilmiş ve kızılötesi teleskoplar kullanılmaya başlanmış. Evrenin en uç noktalarına ulaşmak için her şey yapılmış. Yapılmaya da devam etmekte. Yapılan son teleskop ise kızılötesi ışınlarla milyonlarca ışık yılı uzaklıktan daha net görüntüler almamıza olanak tanıyan James Webb Uzay Teleskobu.

James Webb Uzay Teleskobu, şimdiye kadar uzaya gönderilen en büyük ve en güçlü gözlemevi. Maliyeti 10 milyar dolar olan teleskop 25 aralık 2021 de uzaya fırlatıldı. Teleskop, 1 hafta gibi kısa 5 görsel çekti. Tüm insanlığı heyecanlandırdı. Evrenin en net fotoğrafını çeken James Webb Uzay Teleskobu nedir? Paylaşılan ilk görüntüler neler? Okumaya devam edin.

James Webb Uzay Teleskobu Nedir?

NASA, ESA (Avrupa Uzay Ajansı) ve CSA (Kanada Uzay Ajansı) tarafından ortaklaşa geliştirilmiş en güçlü teleskoptur. 6,5 metre genişliğinde altın kaplama bir aynayla donatılmıştır. Bu ayna 13,5 milyar ışık yılı uzağı, yani evrenin ilk yıldızlarının oluştuğu zamanı görmesine olanak sağlamaktadır. Tabii bunu kızılötesi ışığın yardımıyla yapabilmektedir. Kızılötesi ışığın önemini merak edenler aşağıdaki linkte tıklayarak daha detaylı bilgi edinebilir.

Link: https://webbtelescope.org/webb-science/the-observatory/infrared-astronomy

Teleskop yerleşip sabitlenebileceği 2. Lagrange noktasına gidiyor. Burası Dünya’dan yaklaşık olarak 1,5 milyon kilometre ötede. Buradan dünyamıza göndereceği görüntüler ötegezenler ve diğer galaksiler hakkında bilgi sahibi olmamıza ışık tutacak. Tabii evrenin büyüklüğünden dolayı göreceğimiz görüntüler belki bin belki de milyon ışık yılı uzaklıkta olacak. Bu da bin veya milyon yıl öncesinin görüntüsü demek.

Teleskop, evrenin daha derin ve ilk net görüntüsünü çekmeyi başardı. Bu görüntüleri ise Hubble teleskobuna göre daha kısa bir sürede çekebiliyor. 1 hafta gibi kısa sürede çekilen 5 görsel 12 Temmuz 2022’de tüm insanlarla paylaşıldı. NASA bunlardan birini grafik olarak paylaştı. İşte o görüntüler…

1. Deep Field (Derin Alan)

Deep Field
Kaynak: James Web Uzay Teleskobu

Dünyaya milyarlarca ışık yılı uzaklıkta olan galaksileri de içeren fotoğraf evrenin bugüne kadar çekilmiş en derin, en detaylı fotoğrafı. Bu görüntü 12.5 saatte çekildi.

Uzay o kadar büyük ki bir noktadan bir noktaya gitmek milyonlarca yıl sürebiliyor. Kırmızı galaksiler ise 13.1 milyar yıldan fazla varlığını sürdürüyor.

2. Exoplanet (Ötegezegen) Wasp 96 Grafiği

Exoplanet (Ötegezegen) Wasp 96 Grafiği
Kaynak: James Web Uzay Teleskobu

Paylaşılan bu grafik, dünya dışı bir gezegende suyun varlığının kanıtı.

NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu, Güneş benzeri uzak bir yıldızın yörüngesinde dönen sıcak, gaz devi bir gezegeni çevreleyen atmosferde, bulutların ve pusların kanıtlarıyla birlikte suyun belirgin imzasını yakaladı.

Kesin ışık renklerinin parlaklığındaki küçük düşüşlere dayanan belirli gaz moleküllerinin varlığını ortaya çıkaran gözlem, bugüne kadar türünün en ayrıntılı örneğidir. Ayrıca bu örnek Webb’in yüzlerce ışık yılı uzaklıktaki atmosferleri analiz etme konusundaki benzeri görülmemiş yeteneğini göstermektedir.

3. Stellar Death: Planetary Nebula (Yıldız Ölümü – Gezegensel Bulutsu’su)

Stellar Death: Planetary Nebula
Kaynak: James Web Uzay Teleskobu

Yaklaşık 2500 ışık yılı uzaklıkta çekilmiş bir görsel. Yani 2500 yıl öncesinin fotoğrafı. Görüntü, ölmekte olan yıldızın son partiküllerini uzaya saçması sonucu oluşan süper nova patlamasını içeriyor.

4. Stephan’s Quintet (Stephan’ın Beşlisi)

Stephan’s Quintet
Kaynak: James Web Uzay Teleskobu

Webb’in Stephan’s Quintet görüntüsünde, 4’ü etkileşim halinde olan 5 galaksi görüyoruz. Bu galaksiler ortalama 300 milyon yıl uzaklıktalar. 300 milyon yıl öncesinin görseli de denebilir.

5. Star Forming Region: Carina Nebula (Yıldız Oluşum Bölgesi: Karina Bulutsu’su)

Star Forming Region: Carina Nebula
Kaynak: James Web Uzay Teleskobu

Bu görsel büyük bir veri seti. Doğmakta olan yıldızlar ve yeni doğan yıldızları aynı anda görebiliyoruz. NASA’nın yeni James Webb Uzay Teleskobu tarafından kızılötesi ışıkta yakalanan bu görüntü, daha önce görünmeyen yıldız doğum alanlarını ilk kez ortaya koyuyor.

Üst tarafta yeni doğmuş yıldızlar var. Altta da gaz ve toz bulutları var. Bunlar yeni yıldızları doğuracak maddeleri içeriyor.

NGC 3324’ün içindeki dev, gazlı boşluğun kenarıdır ve bu görüntüdeki en yüksek “tepeler” yaklaşık 7 ışık yılı yüksekliğindedir. Yıldız oluşturan bir bölgenin sınırıdır.

Gelecek

Uzayın sonsuzluğunu ve büyüklüğünü düşünmek beni çok heyecanlandırıyor. Paylaşılan net görüntüler evrenin inanılmazlığının kanıtı. Özellikle 300 milyon ışık yılı ötesini görebilmek… Aslında o görüntü 300 yıl öncesinin görüntüsü. Kim bilir şu anda uzaklarda kaç milyar gezegen var ve içlerinde yaşam var.

Bu görüntüler sadece 1 haftada çekildi. 1 yılda daha fazla keşifler gerçekleşecek. Sonsuz uzayın yeni görüntüleri için sabırsızlanıyorum.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir