Kategoriler,  Yeşil

Doğayı korumak için neler yapmalıyız?

“Biz doğamızı, ülkemizi ve dünyamızı seviyoruz.” Bu cümleyi kuruyoruz ama uygulamada ne durumdayız?

Yazıma soruyla başladım. Çünkü son günlerde aklımdan bu soru geçiyor ve ben de bu konuya değinmek istiyorum. Nedeni ise yerlere atılan çöpler ve özellikle izmaritler. Toplum içinde açık alanda bile diğer insanı dumana boğacak şekilde sigara kullanımı. Çok tüketimden kaynaklı çöp oluşumu.

Dünyamızın iklimi değişiyor. Dünya devletleri bu konuda önlemler almaya çalışıyor. Avrupa birliği raporlar açıklıyor. Avrupa sürdürülebilirlik raporlama standartları belirleniyor. Paris iklim anlaşması oluşturuluyor. Tabii ki ülkemizde de bu konuda çalışmalar yapılıyor. Hatta Çevre ve Şehircilik bakanlığının adı değiştiriliyor ve T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı oluyor. Genel olarak kadar başarılı olunuyor onu zaman gösterecek.

Peki hepimiz aslında bunların bilincinde olsak bile yine de iklimin normal olduğu ya da normal saydığımız iklimi yaşamak için bireysel olarak neler yapabiliriz? Doğayı korumak için neler yapmalıyız? 

Doğayı korumak için iki temel madde

1. Tüketimi azaltın

Gereksiz tüketimden kaçınmalıyız. Çünkü çok fazla tüketim çok fazla çöp demektir. Biz ne kadar farkında olmasak da genele baktığımızda yaklaşık 85 milyon kişinin yaşadığı ülkemizde +1 fazla tüketim +1 çöp demektir. Beraberinde gelen çöpün doğadan arındırılması ve bundan kaynaklı zararlı gazlar.

Bu yüzden minimalizme önem vermekteyim. Minimalist yaşamın tüketimi azaltırken mutluluğu artıracağını düşünüyorum.

Dünya ekonomisi, ticari şirketler… gibi konular biraz daha detaylı o yüzden bu konulara girmeyeceğim. 

Tüketimi azaltma konusu sadece çöp oluşumunu kapsamıyor. Su tasarrufu, enerji tasarrufu gibi konuları da bu başlıkta paylaşabiliriz. 

Ayrıca toplu taşıma konusu da önemli. Bu konuda belediyelerin yapacağı hizmetler çok önemli. Toplu taşımanın konforu ve kolaylığı konusunda yapılacak çalışmalar. Bisiklet ve yürüyüş yollarının yapımı. Bu çalışmalar bireysel araç kullanımını düşürecektir. Tabii elektrikli araçlar çoğalıyor diyebilirsiniz ama enerji tasarrufunu unutmayalım!

Bunları yapmamız karbon ayak izimizi azaltacaktır.

2. Ağaç dikin ve ormanları temiz tutun

Ağaçlar besin ve oksijen sağlar. Enerji tasarrufuna, havayı temizlemeye ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı oluyorlar.

Bir tane ağaç dikmenin bile doğaya yardımı olur. Temiz ve ağaçlarla dolu yeşil doğada yaşamak da insana mutluluk verir.

Tabii sadece ağaç dikmek yeterli olmaz. Ormanlarımızı da temiz tutmaya özen göstermeliyiz. 

Temiz tutmak, az tüketmek ve doğaya katkı yapmak

Çok fazla detaya girip yazımı uzatmak istemiyorum. Çünkü en basitinden çevremizi temiz tutmak veya yerlere çöp atmamak, tüketimi azaltarak çöp oluşumunu azaltmak ve ağaç dikerek doğaya katkı yapmak en temel çevrecilik işidir.

“Biz doğamızı, ülkemizi ve dünyamızı seviyoruz.” Bu cümleyi kuruyoruz ama uygulamada ne durumdayız? Bunu düşünmemiz gerekiyor. Sigara içenler yerlere sigarasını attığında ülkesini sevmiş oluyor mu? Yere çöpünü atıyorsun ve ülkeni kirletiyorsun. Yaşadığın topluma saygın olmuyor.

Sadece yerden bir çöp toplamak çevrecilik değildir. Çöp oluşumunu en aza indirmeye de özen göstermek gerekir.

Peki bu konuda daha fazla insanın bilinçlenmesi için neler yapılabilir? Topluluklar kuruluyor, çevre aktivistleri eylemler yapıyor ve insanları bilinçlendirmeye çalışıyorlar. Daha etkin neler yapılabilir? Yorum kısmında bizimle paylaşın.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir